25 Mayıs 2010 Salı

POL BURY




1922, Belçika doğumlu olan sanatçı, Fransa’da eğitim almıştır. İlk zamanlar ressam olarak çalışan Bury, gerçeküstücü Rene Margiritte’den etkilenmiştir.
1952 yılında heykeltıraş Alaksander Calder ile tanışan Bury, boyamayı terk ederek, heykel sanatı ile ilgilenmeye başlıyor.
1960’lı yıllara gelindiğinde Kinetik Sanat akımının öncüleri arasında yer alan sanatçı, güçlü gösterimler yaparak, eserlerinde hareketi vurgulamaya çalışıyor. Heykellerine hareket duygusunu katan Bury, hareketi estetik ve anlatımsal öğe olarak kullanmaya çalışıyor. Bunu yaparken de genellikle motor ve mıknatısları araç olarak kullanıyor.
Heykellerinde bahsedilen hareketler oldukça yavaştır. Hatta kimi zaman fark edilemeyecek kadar yavaş… Bazı eserlerinde hareket esnasında çıkan seslerden anlaşılıyor. Bu yüzden izleyici tarafından fark edilmesi kolay olmayabiliyor. Hareketleri küre üzerindeki çubukları sallandırarak, yavaş dalga hareketlerini kullanarak, gizlenmiş motor ve mıknatıs parçalarının yarattıkları ile hareket olgusunu işlerine taşımaya çalışmıştır. Sanatçı işlerini, “tüm iş burada nesnelerin doğmakta olan küçük popülâsyonlarına hayat vermektir” sözleriyle açıklıyor.
Sanat yaşantısına yönetmen ve sahne tasarımcısı olarak devam eden Bury, 2005 yılında Paris’te yaşamını yitirmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder