8 Mayıs 2010 Cumartesi

'Pastacı Yamağı'

Güncel sanatçı Serkan Özkaya'nın heykel çalışması Pastacı Yamağı’nı İsviçre’nin başkenti Bern’de 2006 yılında açılan 'İçini Boşaltmak' isimli sergide günışığına çıkarttı.Sergide ayrıca sanatçının Birleşmiş Milletler ile gerçekleştirdiği, tüm dünyada aynı anda ucuza içki içilmesini önerdiği Evrensel "Happy Hour" mektuplaşmaları ve Bak! Uçak Geçiyor isimli çalışmaları da bulunuyor.Aynı zamanda heykel 2006 yılı Eylül'ünde Galerist'te de sergilendi.

Özkaya işin hareket noktasını, yolda yürüyen bir çırağın gerçekte ayağı takılıp düşünce neler olabileceğini düşünmesiyle başladığını anlatıyor. Gerçekten böyle bir şey olsa çırağın başına gelenleri hayal ederek kafasında trajik bir senaryo oluşturuyor. Bu trajik hikayenin de insanları çok etkileyeceğini düşünerek bu heykeli yapıyor. Her gün haberlerde izlediklerimizin bu olaydan bir farkının olmadığını vurgulayan sanatçı, yaptığı işle sonucun kötüye varmadan o ilginç halini kullanmayı tercih etmiş. O anın öncesinin heykeli olarak nitelendiriyor eseri.

Sanatçı bu eserinde de gene yapım aşamasında straforlardan yararlandı. Aynı zamanda bir çırağın kullandığı ne varsa aynısını Özkaya da kullandı. Tüm bu giysileri alçıya batırarak, heykeli oluşturuyor.Yumurta olarak ta plastikten oluşturduğu nesneleri hokkabazların kullandığı ip ile tavandan asarak, heykelin hareketini tamamlaması sağlanıyor.












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder